Uwarunkowania zwiększające ryzyko wystąpienia kryzysów finansowych i walutowych - analiza w oparciu o wybrane przykłady - Iwański Bogusław (My University, 2003)
Praca ma na celu analizę uwarunkowań zwiększających ryzyko wystąpienia kryzysów finansowych i walutowych w oparciu o wybrane przykłady. Zaprezentowano kryzysy walutowe i finansowe wg teorii makroekonomicznych oraz dokonano identyfikacji czynników sprawczych kryzysów walutowych i finansowych. Przedstawiono analizę kryzysów finansowych i walutowych na świecie na przykładzie kryzysu w Argentynie, Brazylii, Meksyku i Azji Południowo-Wschodniej oraz opisano wpływ kryzysów finansowych i walutowych ostatnich lat na koniunkturę światową i działania społeczności międzynarodowej.
Keywords: finanse; kryzys finansowy; kryzys walutowy; koniunktura; stabilność waluty krajowej; nierównowaga budżetowa; stopy procentowe; kryzys argentyński; efekt domina