Terroryzm islamski - Pogwizd, Roksana (My University, 2015)
Niniejsza praca jest analizą terroryzmu islamskiego w kontekście zarządzania bezpieczeństwem międzynarodowym. Głównym celem pracy było przedstawienie zjawiska terroryzmu oraz jego powiązanie z religią, a dokładniej islamem. Szczegółowej analizie poddano termin terroryzm, który jest pojęciem wielowymiarowym, trudnym do zdefiniowania. Podjęto również próbę odpowiedzi na pytanie czy islam jest źródłem terroryzmu poprzez dokładny opis tej religii oraz ugrupowań terrorystycznych, które poprzez ataki dążą do pewnych zmian politycznych. Jest to niestety najczęstsza przyczyna ataków terrorystycznych, kieruje nimi chęć zmiany „na lepsze”, poprzez przyciąganie uwagi mediów i wykorzystywanie ludzi cywilnych chcą dopiąć swych celów. Ataki te pochłaniają niestety najwięcej bezbronnych żyć, niejednokrotnie dzieci. Ukazana została także charakterystyka antyterroryzmu jako forma zapobiegania terroryzmowi oraz obrony całego świata w celu uniknięcia podobnych zamachów, które miały miejsce m.in. w Nowym Jorku, Madrycie i Londynie. W pracy pojawia się nacisk na istotność antyterroryzmu jako narzędzia do walki z terroryzmem. Nie tylko działania zbrojne zapobiegają terroryzmowi, ale także edukacja społeczeństwa. Jako szerzące się zjawisko, zagrażające bezpieczeństwu całego świata opisano niedawno powstałe Państwo Islamskie. Na podstawie współczesnych wydarzeń ukazano zagrożenia jakie niesie ze sobą idea państwa islamskiego. Wymienione zostały państwa, w których aktywność islamistów jest największa oraz te, które są zagrożone w najbliższej przyszłości. Jak można wnioskować z ostatnich wydarzeń, celem terrorystów są różne miejsca, jednak zawsze śmierć ponoszą niewinni, co wywołuje największy rozgłos i oburzenie społeczne. Jest to jawne ostrzeżenie, że terroryzm jest jednym z największych niebezpieczeństw XXI wieku oraz pokazuje nam, że bez skutecznego i efektywnego zarządzania bezpieczeństwem międzynarodowym, nie jest łatwy do wyeliminowania.

The following thesis is the analysis of Islamic terrorism in the context of international safety management. The main objective of the thesis was to present terrorism and its connection to religion, more precisely, Islam. The definition of terrorism was thoroughly analyzed, which is multidimensional and very difficult to define. It was also attempted to establish whether Islam is the source of terrorism, by accurate description of the religion and terrorist groups which seek to political changes through attacks. Unfortunately, it is the most common way of terrorists’ activity, they are led by the urge of “better changes”, by attracting the mass media’s attention and using civilians, they believe to be achieving their goals. Those attacks take toll on innocent lives, even children. Also, the characteristic of antiterrorism was presented as a form of prevention and protection of the world to avoid such attacks as in New York, Madrid or London. In the thesis, the importance of antiterrorism is emphasized and presented as a tool for fighting terrorism. Not only military activity prevents attacks, but also, education of the society. Recently emerging Islamic State was presented as a spreading danger. Some of the countries where terrorists’ activity is frequent were mentioned and also countries which may be in danger in the nearest future. As one may conclude after recent world’s news, terrorists attack in various places, but always the innocent die what obviously brings shock and disapproval. It is an apparent warning that terrorism is one of the biggest danger of the XXI century and without effective international safety management, is not easy to eliminate.
Islamic Terrorism
Keywords: terroryzm; islam; fundamentalizm; zamach; ugrupowania terrorystyczne; antyterroryzm; Państwo Islamskie; terrorism; Islam; fundamentalism; attack; terrorist groups; antiterrorism; Islamic State