Sytuacja gospodarcza Gminy Słopnice w latach 2007 - 2009 - Wikar, Krystyna (My University, 2010)
Głównym celem pracy jest przedstawienie sytuacji gospodarczej Gminy Słopnice w okresie lat 2007 – 2009. Czy pomimo kryzysu gospodarczego, jaki dotknął świat, Słopnice radzą sobie gospodarczo i nie zostają w tyle w porównaniu do innych gmin? Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym scharakteryzowano Gminę Słopnice przedstawiając jej położenie i krótką historię. Na terenie gminy znajdują się liczne obiekty historyczne, gmina posiada również wiele cennych walorów turystycznych. Gmina Słopnice jest jedną z niewielu gmin w Polsce, gdzie notuje się najwyższy przyrost naturalny. W drugim rozdziale dokonano analizy realizacji budżetu w latach 2007 – 2009. Obecnie najpoważniejszym problemem stają się dla samorządów finanse, szczególnie w okresie kryzysu gospodarczego. Zwrócono uwagę na to, czy w analizowanym okresie spadają wpływy z podatku PIT i CIT. Jakie są inne źródła dochodów budżetu gminy i jak przedstawia się struktura wydatków budżetowych? Jak gmina radzi sobie z dotacjami centralnymi i unijnymi? Kolejny rozdział pracy, poświęcony jest w całości rozwoju przedsiębiorczości na terenie gminy oraz stanu bezrobocia. Pomimo kryzysu gospodarczego, w Gminie Słopnice wzrosła liczba zakładanych przez osoby fizyczne własnych firm. Niestety, są i tacy, którzy pozostają oficjalnie bez pracy, a w rzeczywistości wykonują pracę sezonową na czarno. Pocieszający jest jednak fakt, że na terenie Gminy bezrobocie spada. W ostatnim rozdziale przeanalizowano strukturę świadczeń i świadczeniobiorców, korzystających z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Słopnicach. Niestety, rodzin objętych pomocą społeczną nie ubywa. Celem pracy GOPS, jest zmiana stanu sytuacji społecznej oraz dążenie do jej poprawy, poprzez określenie celów strategicznych.
The economic situation of Slopnice commune in the year 2007 - 2009
Keywords: gmina; budżet gminy; przedsiębiorczość; pomoc społeczna