Prowizja od ostatecznego rozliczenia wygasającej opcji pobierana przez DM BOŚ S.A. jako przykład opcji wbudowanej - Grabowski, Piotr (My University, 2008)
Tematem pracy jest analiza opcji wbudowanych na przykładzie prowizji pobieranych przez Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska S.A. za dokonanie transakcji zakupu i sprzedaży opcji lub rozliczenie wygasającej opcji przy zawieraniu transakcji przez Internet. W wyniku przeprowadzonej analizy porównany zostaje system naliczania prowizji wprowadzony z datą 01.11.2006 z systemem prowizji obowiązującym dotychczas. Punktem wyjściowym w pracy jest doszukanie się w funkcji wypłaty powyższej prowizji analogii do wypłat jakie oferują instrumenty pochodne takie jak opcje, co w konsekwencji pozwoliło zastosować model wyceny opcji do obliczenia wartości dzisiejszej prowizji. Wycena wyżej wspomnianej opcji może mieć istotne zastosowanie w praktyce. Opisywane w pracy podejście przy pewnych założeniach może posłużyć do analogicznych wycen prowizji w innych niż BOŚ S.A. domach maklerskich. Takie zastosowanie daje możliwość porównania ofert pomiędzy konkurencyjnymi domami maklerskimi, wyceniając koszty transakcyjne jakie ponosi klient każdego z domów. Praca podzielona jest na część teoretyczną oraz badawczą.
Keywords: instrumenty pochodne; opcje; rynek opcji