Rola i znaczenie dystrybucji jako instrumentu marketingowego w działalności firmy ubezpieczeniowej PZU ŻYCIE S.A. - Łojas Krzysztof (My University, 2005)
Polski rynek ubezpieczeń na życie jest coraz bardziej ustabilizowany, w przeciwieństwie do sytuacji z przed kilku lat, kiedy do Polski wchodziły międzynarodowe instytucje finansowo-ubezpieczeniowe, takie jak Allianz, Commercial Union, Amplico Life. Rynek ten jest jednak wciąż rynkiem trudnym, głównie z powodu braku świadomości ubezpieczeniowej społeczeństwa, ale także z powodu niskiego poziomu dochodów w naszym kraju. Sytuacja gospodarcza wciąż wymaga od firm dostosowywania swoich produktów do portfela przeciętnego Polaka, o wiele bardziej skromnego niż portfel obywateli Europy Zachodniej, czy np. Stanów Zjednoczonych. Bardzo duży udział w sprzedaży ubezpieczeń na życie mają ubezpieczenia typowo ochronne. Celem niniejszej pracy magisterskiej jest pokazanie roli dystrybucji w działalności marketingowej firm ubezpieczeniowych a w szczególności identyfikacja i analiza kanałów dystrybucji stosowanych przez lidera polskiego rynku ubezpieczeń na życie, PZU Życie SA.
Keywords: marketing usług; firmy ubezpieczeniowe; dystrybucja; PZU Życie S.A.; kanały dystrybucji produktów ubezpieczeniowych; ubezpieczenia jednostkowe; fundusze inwestycyjne; ubezpieczenia grupowe