Motywowanie poprzez płace jako element zarządzania w firmie "Sabała" B. Gut-Mostowy, M. Furman Sp. Jawna - Palider, Dominika (My University, 2009)
Tematem niniejszej pracy jest motywowanie poprzez płace jako element zarządzania w firmie. Celem pracy jest przedstawienie systemu motywacyjnego na przykładzie firmy „Sabała” B. Gut-Mostowy, M. Furman Sp. Jawna w Zakopanem. Praca składa się z części teoretycznej (rozdział pierwszy, drugi i trzeci) oraz części empirycznej (rozdział czwarty). W części teoretycznej wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu oraz publikacje prasowe, natomiast część empiryczna opiera się na badaniach przeprowadzonych wśród pracowników firmy, a także własnych obserwacji. Całość pracy składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy zatytułowany „Współczesne problemy zarządzania zasobami ludzkimi” zawiera omówienie nowych tendencji w zarządzaniu personelem, wyjaśnia pojęcia kluczowe, przedstawia zarządzanie zasobami ludzkimi jako proces oraz analizuje współczesne modele zarządzania. Rozdział drugi omawia warunki skuteczności funkcjonowania systemu motywacyjnego w firmie. To teoretyczne rozważanie na temat motywacji oraz różnych teorii motywacji. Rozdział ten omawia komunikację wewnątrz firmy, która wspomaga współdziałanie oraz zawiera analizę strategii motywacyjnych w firmie. Rozdział trzeci analizuje czynniki płacowe w systemie motywacyjnym firmy, zawiera omówienie zasad skutecznej motywacji, analizuje umiejętności pracownicze oraz omawia takie zagadnienia jak ocena pracownicza, wynagrodzenie oraz rolę płacy w procedurze oceniania pracowników. Rozdział czwarty zatytułowany „Płaca jako czynnik motywujący w firmie „Sabała” B. Gut-Mostowy, M. Furman Sp. Jawna” zawiera opis kierunku działania firmy, przedstawia przedmiot oraz cele badań. Zawiera również opis metody, którą wykorzystano do badań oraz analizę wyników i wnioski badawcze.
motivatione across salary as component management "Sabała" B. Gut-Mostowy, M. Furman Company
Keywords: motywowanie pracowników; motywacje płacowe; system motywacyjny przedsiębiorstwa