leasing w polskich realiach gospodarczych - Firlit Magdalena (My University, 2004)
Celem pracy jest przedstawienie zagadnienia i umiejscowienia instytucji leasingu w polskim życiu gospodarczym i systemie prawnym oraz przeanalizowanie dynamiki zmian leasingu. Przedstawiono ogólną charakterystykę leasingu oraz uregulowania podatkowe a także praktyczne działanie leasingu w Polsce z uwzględnieniem analizy oferty oraz rachunku ekonomicznego leasingu. Dokonano analizy zmian rynku leasingu na przełomie lat 1999-2003 w kontekście sektorowym jak i działających firm leasingowych
Keywords: leasing; umowa leasingowa; klasyfikacja leasingu; podatek VAT; podatek dochodowy w leasingu; rachunek ekonomiczny leasingu