Analiza wykorzystania instrumentów marketingowych w organizacjach non-profit (na wybranych przykładach) - Marut, Agnieszka (My University, 2010)
Celem pracy jest zaprezentowanie specyfiki pozagospodarczego zastosowania marketingu w działalności usługowej wybranych organizacji niedochodowych. Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy rozdział stanowi wprowadzenie w problematykę funkcjonowania organizacji niedochodowych. W rozdziale tym omówiono również specyfikę ich funkcjonowania oraz dokonano ich szczegółowej klasyfikacji. W rozdziale drugim przedstawiono charakterystykę marketingu organizacji non - profit oraz instrumentów marketingu-mix tj. produktu, ceny, dystrybucji oraz promocji. Z kolei w rozdziale trzecim dokonano analizy wykorzystania poszczególnych instrumentów marketingowych w działalności organizacji non-profit na przykładzie Fundacji im. Hetmana Jana Tarnowskiego oraz Stowarzyszenia „U Siemachy”. Rozdział ten przybliża nie tylko zakres funkcjonowania wspomnianych organizacji, ich misje, zadania oraz cele, ale zawiera również porównanie w zakresie stosowanych przez nie instrumentów marketingowych. Przy pisaniu niniejszej pracy korzystano z bogatej literatury przedmiotu, aktów prawnych oraz materiałów wewnętrznych organizacji.
Analysis of the use of marketing instruments in a non-profit organizations (selected examples)
Keywords: marketing; marketing usług; instrumenty marketingowe; organizacje non-profit; marketing-mix