Zakaz tortur w Europie - aspekty prawno - międzynarodowe - Tarnawska Kinga (My University, 2006)
Niniejsza praca przedstawia zagadnienie torturowania i nieludzkiego lub poniżającego traktowania albo karania. Niewątpliwie akty tortur i jakiegokolwiek poniżającego traktowania zaliczają się do problemów XXI. Torturowanie jest problemem, który okazuje się nie mały, ponieważ mimo doświadczeń z przeszłości ludzie zapominają o podstawowych wartościach. Praca ma na celu ukazać wielkość problemu, a także walkę z nim. W pracy zostały przedstawione instrumenty chroniące prawa człowieka. Szczególna uwaga została zwrócona na system ochrony przed torturami w ramach jednej z najstarszych i najefektywniejszych organizacji - Rady Europy. Celem pracy jest przedstawienie instytucji Europejskiej Konwencji Praw Człowieka, która skutecznie chroni jednostki między innymi przed torturami. Praca przybliż funkcje Europejskiego Trybunału Praw Człowieka oraz funkcje Konwencji zapobiegającej torturom. Ponadto w pracy szczególna uwaga została zwrócona na Europejski Komitet Zapobiegania Torturom.
Prohibition of torture in Europe - international law aspects
Keywords: tortury; zakaz tortur; prawa człowieka; ochrona praw człowieka; Rada Europy; Europejska Konwencja Praw Człowieka