Kapitał intelektualny w rozwoju przedsiębiorstwa - Skiba, Marzena (My University, 2010)
Lata dziewięćdziesiąte XX wieku przyniosły w Polsce szereg zmian w zarządzaniu przedsiębiorstwem, które z tradycyjnego zarządzania przekształciło się w zarządzanie kapitałem intelektualnym. Celem pracy jest przedstawienie kapitału intelektualnego od strony teoretycznej oraz empirycznej, jako koncepcji pozwalającej na podejmowaniu trafnych decyzji w procesie zarządzania przedsiębiorstwem Kowalstwo Artystyczne Andrzej Skiba. W niniejszej pracy wyjaśniono, dzięki jakim cechom kapitał intelektualny jest lepszy od tradycyjnych form zarządzania, czy cechy te są istotne dla przykładowego przedsiębiorstwa. Po przeprowadzeniu analizy przedsiębiorstwa metodą A. Brooking oraz IC Rating można stwierdzić, iż kapitał intelektualny jest na etapie rozwoju. Firma w pełni wykorzystuje aktywa niematerialne, efektywnie je lokuje. Wysyła pracowników na szkolenia oraz kursy. Dba o harmonię oraz kulturę organizacji. Istotnym czynnikiem umożliwiającym pobudzenie innowacyjności oraz kreatywności ludzkiej w Firmie Kowalstwo Artystyczne Andrzej Skiba jest uczciwe podejście w zarządzaniu. Rodzi ono bowiem zaufanie i zaangażowanie, które stają się zalążkiem dobrowolnej współpracy i generowania pomysłów na rzecz firmy. Z wyników analiz i obserwacji przeprowadzonych na podstawie Firmy Kowalstwo Artystyczne Andrzej Skiba, można z przekonaniem stwierdzić, iż zarządzanie kapitałem intelektualnym stanowi fundament w zarządzaniu przedsiębiorstwem.
Intellectual capital in business enterprise
Keywords: kapitał intelektualny; zarządzanie kapitałem intelektualnym; zarządzanie wiedzą