Klient REST dla WinRT 8.0 na przykładzie web-servis'u PrestaShop'a - Kuźma, Łukasz (My University, 2015)
Niniejsza praca stanowi o projekcie i wykonaniu klienta zdolnego do współpracy z serwisami opartymi o architekturę REST, razem z implementacją wzorca MVVM i Singleton na przykładzie serwisu PrestaShop'a. Głównym założeniem projektu jest zdolność do wykonania podstawowych zadań modelu CRUD na API web-service'u PrestaShop'a, oraz wykorzystanie wzorca pozwalającego na wydzielenie osobnych warstw. Osiągnięto to poprzez wykonanie obiektu klasy ApiConnector oraz osobnego programu generującego odpowiednie klasy zasobów modelowych, na podstawie otrzymanych z serwisu dokumentów XML. Obiekt ApiConnector może wysyłać pojedyncze zapytania oraz ciąg wielu zapytań. Otrzymane odpowiedzi składowane są w obiekcie trzymającym zasoby modelowe, który z powodu pewnej surowości przykładowego API bierze na siebie zadania kojarzenia ze sobą modelów będących w relacji. Całość działa w środowisku uruchomieniowym WinRT w wersji 8.0. i może zostać zainstalowana każdym sprzęcie z zainstalowanym systemem Windows 8 lub nowszym oraz Windows RT. W związku z dużą popularyzacją rozwiązań mobilnych, znajomość możliwości implementacji architektury REST pozwala na wykonanie w pełni funkcjonalnej aplikacji mobilnej opartej o zewnętrzne zasoby, a z kolei właśnie ten model aplikacji jest bardzo często stosowany w wielu obecnych programach na platformy mobilne.

This paper is about the design and execution of a client that is able to work with sites based on REST architecture, together with the implementation of MVVM and Singleton pattern, at an example of PrestaShop site. The main assumption of the project is the ability to perform basic tasks of CRUD model on the API of PrestaShop site, and the use of a pattern allowing separation of individual layers. This was achieved through the implementation of the class object ApiConnector and a separate program that generates appropriate model resources classess based on received XML documents. The ApiConnector object can send single requestes as well as a sequence of multiple queries. The responses received are stored in the object that is holding model resources, which due to the certain rawness of the sample API takes on itself the task of associating together models which are in a relationship. The client operates in a working environment of WinRT version 8.0. and can be installed on any hardware running Windows 8 or later, and Windows RT. In view of the large popularization of mobile solutions, knowledge of the possibilities of implementation of the REST architecture, allows execution of fully functional mobile application based on external resources, whereas this exact model of application is very often used in many of the current programs for mobile platforms.
REST Client for WinRT 8.0 on the example of PrestaShop web-service
Keywords: REST; WinRT; Singleton; MVVM; PrestaShop; serwis internetowy; C#; REST; WinRT; Singleton; MVVM; PrestaShop; Web-service; C#