Wybory burmistrza miasta Limanowa jako przykład konstytucyjnej zasady decentralizacji władzy publicznej - Kądziołka, Janusz (My University, 2012)
Głównym celem niniejszej pracy, poza opisaniem instytucji burmistrza jako konstytucyjnej zasady decentralizacji władzy publicznej, jest zaprezentowanie kwestii dotyczących aktywności wyborczej mieszkańców Limanowej podczas głosowania na burmistrza oraz czynników wpływających na tę aktywność, idealnego obrazu kandydata na to stanowisko wśród społeczeństwa limanowskiego, preferowanych przez nie zadań, na których powinien się skupić podczas swojej pracy, a także poziomu zadowolenia z jego pracy. Podstawą do opisania tych kwestii będzie kwestionariusz ankiety, który został wypełniony przez 115 mieszkańców Limanowej podczas badań przeprowadzonych od października do grudnia 2011 r. Prezentowana praca składa się z trzech rozdziałów. W pierwszym zawarte zostały kwestie dotyczące funkcjonowania samorządu terytorialnego w Polsce i jego podstaw prawnych. W poszczególnych podrozdziałach tego rozdziału opisany został wpływ transformacji ustrojowej z przełomu lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych XX w. na kształt polskiego samorządu terytorialnego, proces prawnego regulowania jego pozycji i kompetencji, a także urząd burmistrza i jego miejsce w strukturach tego samorządu. W drugim rozdziale pracy skupiono się na przedstawieniu zagadnień dotyczących systemu wyborczego obowiązującego w polskim samorządzie terytorialnym. W ostatnim, trzecim rozdziale pracy zaprezentowane zostały wyniki przeprowadzonych w Limanowej badań. Najpierw dokonano krótkiej charakterystyki samego miasta, a także grupy osób, która została poddana badaniu. Następnie skupiono się na scharakteryzowaniu ich aktywności wyborczej podczas głosowania na burmistrza w 2010 r., zestawiając dane dotyczące tego zagadnienia z danymi odnoszącymi się do innych miast województwa małopolskiego, a także z danymi związanymi z poprzednimi wyborami, do których doszło w 2006 r.
Elections for the mayor of Limanowa as an example of devolution of public authority
Keywords: samorząd terytorialny; wybory samorządowe; burmistrz; zarządzanie miastem; Limanowa