Analiza zmian struktury organizacyjnej Łąckiego Banku Spółdzielczego - Chryczyk-Baran, Lucyna (My University, 2012)
Zmiany struktury organizacyjnej są nieodłącznie związane z działalnością każdego przedsiębiorstwa. Organizacje te muszą się zmieniać, ponieważ zmienia się otoczenie w którym funkcjonują. Człowiek od najdawniejszych czasów opracowuje i wdraża rozmaite formy działań zbiorowych, by sprostać swoim potrzebom. Formą takiego działania jest specyficzna konstrukcja, tworzona przez człowieka, dla rozwiązania problemów korporacji, w procesie budowy struktury organizacyjnej. Bankowość spółdzielcza od początku swego istnienia pełni bardzo ważną rolę w polskim systemie finansowym. Przez długi okres była w różnych sytuacjach i musiała sprostać nadchodzącym zmianom w gospodarce, jak również przemianom w prawie bankowym. W wyniku rosnących potrzeb i oczekiwań społeczności lokalnych oraz rosnącej konkurencji, zmiany także dotyczą struktury organizacyjnej w bankowości spółdzielczej. W niniejszej pracy przedstawiono, jak się zmienia i jak wygląda struktura organizacyjna banku spółdzielczego. Badania zostały przeprowadzone na przykładzie Łąckiego Banku Spółdzielczego. Przeprowadzając analizę zmian struktury organizacyjnej banku wybrano zakres lat 2004-2012. Konkurencyjny charakter gospodarki rynkowej zmuszał do zmian, które dotyczyły głównie modyfikacji i innowacyjności produktów i usług bankowych oraz wciąż nowych działań marketingowych, stawiających w centrum zainteresowania klienta i jego potrzeby. W kolejnych latach planowane są dalsze prace związane z doskonaleniem procesu, dotyczącego integracji zarządzania bankiem z systemami zarządzania oraz budową efektywnej struktury organizacyjnej Banku dostosowanej do profilu jego działalności.

Changes in the organizational structure are strictly connected with the activity of a company. The organizations must undergo them because the environment in which they operate alters. We have developed and implemented various forms of collective effort to cope with this requirement- one of the most important is adjusting organizational form to present opportunities and threats. The cooperative banking from its beginning plays a very important role in the Polish financial system. It has been for a long time in changing situations represented by changes in the economy as well as in the banking law. As the result of the growing needs and expectations of the local communities and increasing competition the changes also frequently went to the organizational structure of the cooperative banking. This thesis presents how the organizational structure of the cooperative bank changes over time. The study has been conducted on the example of Łącki Bank. To analyse changes in the organizational structure the range of years 2004-2012 has been chosen. The competitive nature of the market economy forced to changes in modification and innovation in the banking products, services and new marketing afforts focusing on the customer and his interests. In the years to come further works associated with improving the process of managing the bank with its management systems and building the effective organization structure according to its profile have been planned.
Analysis of changes in the organizational structure of Bank Łącki
Keywords: struktura; organizacja; bank; bank spółdzielczy; analiza; zmiany; structure; organization; cooperative bank; analysis; changes