Ocena sytuacji finansowej podmiotu gospodarczego na przykładzie firmy "Tisbud" - Gall, Alicja (My University, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie zasad analizy wskaźnikowej i analizy EVA oraz interpretacja i porównanie wyników na przykładzie firmy Tisbud. Jest to nowosądecka firma zajmująca się głównie wypożyczaniem ciężkiego sprzętu budowlanego. W rozprawie szczególnie duży nacisk został położony na omówienie teoretycznych zagadnień, gdyż oczywistą rzeczą jest, iż nie można dokonać prawidłowej interpretacji uzyskanych wyników analiz finansowych bez znajomości zasad i zależności zachodzących pomiędzy nimi, a operacjami finansowymi. W przygotowaniu pracy wykorzystana została aktualna literatura naukowa oraz akty prawne. Wyniki uzyskane z przeprowadzonej analizy firmy Tisbud świadczą o ciągłym rozwoju i wzroście badanego przedsiębiorstwa. Nie jest on jednak aż tak spektakularny jak wynika to tylko na podstawie analizy wskaźnikowej. Dopiero uzupełnienie jej o analizę EVA przedstawia rzeczywisty obraz sytuacji finansowej przedsiębiorstwa. Ukazuje strefy zaniedbane, wymagające korekty, a nawet radykalnych zmian. Wczesne stwierdzenie błędów w zarządzaniu pozwala na szybką ich eliminację i obranie właściwej drogi w kierowaniu firmą.
Financial analysis transactor for example firm "Tisbud"
Keywords: analiza finansowa; analiza wskaźnikowa; Economic Value Added (EVA); informacje ekonomiczno-finansowe; rozwój przedsiębiorstwa