Znaczenie Strategicznej Karty Wyników w opracowywaniu i wdrażaniu strategii przedsiębiorstwa na przykładzie firmy LOGOTEX - Ryś, Bernadetta (My University, 2011)
Głównym celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie strategicznej karty wyników jako narzędzia uszczegółowienia i wdrażania strategii rozwojowej oraz jako jednego ze sposobów na bardziej skuteczne i spójne funkcjonowanie oraz poszerzenie możliwości i horyzontów przedsiębiorstwa. Ponadto celem pracy było również zbadanie zarówno silnych, jak i słabych stron strategicznej karty wyników, a także próba modyfikacji tego narzędzia. Stworzona karta wyników dowodzi, iż również małe przedsiębiorstwa mogą mieć ambicje skonkretyzowane w narzędziach zarządzania strategicznego. Cztery perspektywy karty pozwalają jasno określić najważniejsze cele do jakich chce dążyć firma LOGOTEX. Ponadto karta umożliwiła określenie realizacji wyznaczonych celów. Dzięki wytyczonym miernikom kadra zarządzająca może na bieżąco obserwować stopień rozwoju jednostki oraz zapobiegać wszelkim odchyleniom i nieprawidłowościom. Przeprowadzone badanie dowodzi, iż strategiczna karta wyników jest kompleksowym narzędziem opracowania i wdrażania celów w ramach realizowanej strategii rozwojowej. Może ona być stosowana również w małych przedsiębiorstwach. W dobie wysokiej konkurencji każdy podmiot gospodarczy powinien dążyć do samodoskonalenia się, rozwoju i poszerzania horyzontów. Zarządzanie strategiczne jest modelem wychodzącym naprzeciw potrzebom przedsiębiorców. Zastosowanie konkretnej strategii, przy użyciu dowolnych dostępnych metod stanowi podstawę rozwoju oraz podboju rynku przez daną jednostkę.
Meaning of the Balanced Scorecard in developing and implementing corporate strategy on the example of the company LOGOTEX
Keywords: Strategiczna Karta Wyników; strategia przedsiębiorstwa; zarządzanie strategiczne; analiza strategiczna; przedsiębiorstwo LOGOTEX