Inwestycja w infrastrukturę turystyczno - rekreacyjną jako czynnik wspierający rozwój gminy na przykładzie budowy kompleksu basenów w Gminie Muszyna - Klimek, Magdalena (My University, 2010)
Rozwój infrastruktury turystyczno - rekreacyjnej jest kosztowny, a efekty gospodarcze i społeczne widoczne są po pewnym czasie. Dlatego w tej sferze władzom lokalnym niezbędna jest pomoc zewnętrzna. Szczególnie ważne jest efektywne wykorzystanie środków zewnętrznych zarówno krajowych i zagranicznych. Ze względu na stale rosnące potrzeby inwestycyjne, władze wielu gmin zmuszone są sięgać po alternatywne metody finansowania tych przedsięwzięć. Celem niniejszej pracy jest analiza inwestycji w infrastrukturę turystyczno –rekreacyjną na przykładzie Miasta i Gminy Uzdrowiskowej Muszyna inwestującą w budowę kompleksu basenów. Wybór tej właśnie gminy nie był przypadkowy. Jest to gmina charakterystyczna ze względu na położenie geograficzne, uzdrowiskowy charakter i specyficzne uwarunkowania historyczne. W ostatnich latach gmina, wykorzystała te atuty między innymi prowadząc na bardzo dużą skalę działalność inwestycyjną doprowadzając do szybkiego rozwoju i przekształcając z „zaściankowego” uzdrowiska do tętniącego życiem ośrodka turystycznego.
The investment in tourism and leisure infrastructure as a factor supporting community development based on The Zapopradzie Pool Complex in Muszyna
Keywords: gmina; finansowanie inwestycji w gminie; zagospodarowanie turystyczne; turystyka; uzdrowiska