Hurtownia komputerowa - Kiełbasa, Adam (My University, 2010)
Celem pracy jest zaprojektowanie i stworzenie aplikacji pomagającej w zarządzaniu hurtownią komputerową. Program ma pomagać w prosty i szybki sposób przetwarzać dane dotyczące zarówno klientów jak i towarów znajdujących się w magazynie. Aplikacja powstanie z myślą o mniejszej firmie gdzie mogłaby usprawnić działanie personelu i skrócić czas wykonywanej pracy. Serwis pozwoli na archiwizację zgłoszeń reklamacyjnych i w razie potrzeby szybko zwróci potrzebne informacje. Z uwagi na to iż system Windows jest obecnie najpopularniejszym systemem operacyjnym na rynku, postanowiłem wykonać aplikację działającą w tym właśnie środowisku. Do tego celu posłużę się systemem Microsoft Visual Studio 2008, który pozwala wykorzystać C# dla platformy .NET oraz językiem SQL. Zanim jednak zacznę korzystać z wyżej wymienionej aplikacji wykonam model bazy w zunifikowanym języku modelowania UML. Do tego celu posłużę się programem StarUML, który znacznie ułatwi późniejszą prace. Praca podzielona została na trzy etapy. Pierwszy dotyczy celu pracy, zastosowania praktycznego projektu i opisu użytych technologii. W kolejnym etapie przedstawiłem program od strony technicznej, starałem się pokazać jak duży wpływ na prace miało wykonanie diagram klas w UML-u i jak pomogło w budowaniu bazy danych, która jako podwalina mojej pracy musi być zaprojektowana i wykona jak najlepiej. Znajdują się tam również wycinki kodu przedstawiające tworzenie interfejsu. Trzeci, ostatni etap posłużył przedstawieniu aplikacji od strony graficznej, znalazło się tam wiele screenów, chociaż aby nie zaśmiecać pracy wklejone zostały tylko nieliczne. Dalszy rozwój i rozbudowa projektu pozostają zależne od potrzeb użytkowników, gdyż nie jestem w stanie przewidzieć zadań jakie pozostawią przede mną przyszli klienci. Podsumowując, projekt został zrealizowany, przetestowany i funkcjonuje poprawnie, zgodnie z przyjętymi wcześniej założeniami.
Computers wholesale
Keywords: język programowania SQL; bazy danych; język UML; programy komputerowe; handel hurtowy