Radzenie sobie ze stresem przez młodzież aktywną hazardowo - Dudzik, Agnieszka (My University, 2014)
Przedmiotem niniejszej pracy jest poszukiwanie powiązań między zachowaniami zaradczymi a aktywnością hazardową młodzieży. W dzisiejszych czasach obserwuje się coraz większe zainteresowanie hazardem wśród adolescentów. Obecnie każdy człowiek styka się z dużą ilością problemów, co sprawia, że żyje on w ciągłym napięciu i stresie. Bardzo często nie potrafi poradzić sobie z nadmiarem obowiązków i pojawiającym się stresem, co może prowadzić do nieefektywnych sposobów radzenia sobie. Zawarty w pracy program badawczy został zrealizowany na podstawie następujących metod psychologicznych: Kwestionariusza Radzenia Sobie w Sytuacjach Stresowych CISS – N. S. Endlera, J. D. A. Parkera, Wielowymiarowego Inwentarza do Pomiaru Radzenia Sobie ze Stresem COPE – C. S. Carvera, M. F. Scheiera, J. K. Weintrauba, Skali Uczestnictwa w Grach Losowych – S. Tucholskiej, Testu 20 Pytań Anonimowych Hazardzistów, utworzonego według wersji Gamblers Anonymous (AH) Combo Book oraz Ankiety Personalnej własnej konstrukcji. W badaniach wzięło udział 135 uczniów szkoły średniej w wieku od 16 do 19 lat. Analizie statystycznej i psychologicznej poddanych zostało 124 poprawie wypełnionych zestawów. Z przeprowadzonych analiz wynika, że młodzież nie uczestnicząca w grach losowych wybiera bardziej różnorodne zachowania zaradcze, oparte głównie na aktywnym radzeniu sobie i emocjach. Podczas, gdy adolescenci aktywni hazardowo preferują zazwyczaj style i strategie unikowe, często także angażują się w czynności zastępcze.

The subject of this work is the link between the behaviour resources and gambling activity among adolescents. Nowadays there is a growing interest in gambling among young people. Currently, every human is heading oneself in with vast quantities of problems, what makes it live in constant tension and stress. Very often he is not able to cope with the excess of duties and emerging stress which can lead to inefficient ways of coping. The research covered in this work thesis has been carried on the basis of the following psychological methods: The Coping Inventory for Stressful Situations CISS by N. S. Endler, J. D. A Parker, The Coping Orientations to Problem Experienced Scale COPE by C. S Carver, M. F. Scheier, J. K Weintraub, Scale of the Involvement in Games of Chance by S. Tucholska, 20 Questions of Gamblers Anonymous and a self-designed Personnel Surveys. The group of respondents consisted of 135 students of high school, between the ages of 16 to 19 years. Although only 124 participants with complete questionnaires qualified for statistical and psychological analyses. The results of the study shows that adolescents who do not engage in gambling is choosing more divers behavior resources, based mainly on active coping and emotions. While adolescents gambling active usually prefer avoidance styles and strategies of coping, very often they also engaging in substitute activities.
Coping with stress among adolescents gambling active
Keywords: stres; radzenie sobie; hazard; aktywność hazardowa młodzieży; Kwestionariusz CISS; Kwestionariusz COPE; Test 20 Pytań AH; Skala Uczestnictwa w Grach Losowych; stress; coping; gambling; youth gambling active; Inventory CISS; Scale COPE; 20 Questions of Gamblers Anonymous; Scale of the Involvement in Games of Chance