Ocena adekwatności stylów kierowania do sytuacji kierowniczej w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Tarnowie - Krakowska, Joanna (My University, 2011)
Celem pracy badawczej była analiza podstawowych stylów kierowania, diagnoza technik zarządzania występujących w Miejskim Ośrodku pomocy Społecznej w Tarnowie oraz ocena ich adekwatności do sytuacji kierowniczej. Niniejsza praca zawiera elementy teoretyczne, metodologiczne oraz badawcze. Rozdział pierwszy charakteryzuje definicje stylów kierowania. Ponadto opisuje podział na style normatywne oraz sytuacyjne oraz przedstawia poszczególne z nich. Rozdział drugi pokazuje obiekt badań empirycznych, jakim jest Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej. Wskazano rozwój i zakres działań jednostki. Przedstawiono misję i cele Ośrodka. Ponadto przedstawiono strukturę organizacyjną oraz scharakteryzowane zostały poszczególne kompetencje działów placówki oraz opisano indywidualne zakresy czynności kierowników Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Tarnowie. W rozdziale trzecim omówiono cel, przedmiot, problemy badawcze. W dalszej części zaprezentowano metody, techniki i narzędzia badawcze wykorzystane w przeprowadzonych badaniach oraz sposób opracowywania danych. Ponadto przedstawiono analizę materiału empirycznego oraz wynikające z tej analizy wnioski. Reasumując niniejsza praca dowiodła słabości i ograniczeń zarządzania w pomocy społecznej. Kierownicy posiadają niskie kwalifikacji, nie wyrażają chęci do podnoszenia swoich umiejętności.
Assessment of the adequacy of management styles to the managerial situation in the Municipal Social Assistance Centre in Tarnów
Keywords: kierowanie; style kierowania; pomoc społeczna; techniki zarządzania