Strategie zarządzania portfelem papierów wartościowych w świetle efektywności rynku - Pietrucha Ewa (My University, 2000)
Model CAPM pozwala na wskazanie portfeli efektywnych oraz ustalenie związku między oczekiwana stopą zwrotu, a ryzykiem systematycznym na rynku portfeli dobrze wycenionych. Według tego modelu ogromne znaczenie ma dostęp do informacji. Dlatego, że portfele dobrze wycenione przez rynek, to portfele, gdzie każda nowa informacja zostaje natychmiast uwzględniona w cenie każdego waloru. Na współczesnych rynkach papierów wartościowych informacja rozprzestrzenia się bardzo szybko – wynika to z obowiązku publikacji w określonych terminach zarówno sprawozdań finansowych, jak i wszelkich innych danych mogących mieć wpływ na cenę akcji, oraz coraz bardziej powszechnej obecności szybkich systemów informacyjnych. Celem pracy jest przedstawienie jak zachowuje się rynek podstawowy papierów wartościowych notowanych na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych (WGPW). Opisane w pracy modele to próba pokazania, jak inwestor, przy zastosowaniu odpowiedniej strategii inwestycyjnej może uzyskać wyższe zyski. Porównanie inwestycji w wybrane portfele w odniesieniu do zachowania się całego rynku papierów wartościowych notowanych na WGPW pozwoli na ocenę stopnia efektywności polskiego rynku.
Keywords: efektywność rynku; rynek papierów wartościowych; wycena papierów wartościowych; metody analizy rynku kapitałowego; wartość przedsiębiorstwa; wskaźniki wyceny przedsiębiorstwa; zarządzanie portfelem papierów wartościowych; Giełda Papierów Wartościowych; ryzyko; model CAPM