Przestępstwa gospodarcze i ich wpływ na ekonomię kraju - Król-Bednarczyk, Ewa (My University, 2009)
Tematyka pracy obejmuje i zarazem bada przestępczość gospodarczą oraz jej wpływ na ekonomię kraju. Ze względu na korzyść majątkową jaka towarzyszy prawie każdej aktywności gospodarczej, wybrany temat pracy tak naprawdę nie wymaga bardzo obszernego uzasadnienia. Dzieje się tak dlatego, ze niemalże każdy z obywateli, przedsiębiorców, tegoż czy innego państwa jest codziennym świadkiem osób lub też instytucji działających w obrocie gospodarczym, które wykazują się w dużej mierze działaniem niepożądanym, brakiem etyki biznesu oraz praworządności. Z tego też powodu obrót gospodarczy potrzebuje zwiększonej uwagi ze strony regulacji prawnych. W państwie polskim tematyka prawa karnego gospodarczego nie posiada zwiększonego zainteresowania ze strony prawa karnego. Dzieje się tak dlatego, iż prawo karne nie reguluje przestępstw gospodarczych na zasadach odrębnych. W tym przypadku wyróżnia się przestępstwa gospodarcze na zasadach typologii czynów, a nie podstawy odpowiedzialności jaka za nimi idzie. W rezultacie brak jest w Polsce prac naukowych na poruszoną w tej pracy tematykę.
Economic crimes and their impact on country economy
Keywords: przestępstwa gospodarcze