Metody i sposoby zabezpieczenia banknotów - analiza porównawcza PLN i EUR - Polakiewicz, Iwona (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie metod oraz sposobów zabezpieczenia waluty PLN oraz Euro- dwóch najczęściej spotykanych w codziennych czynnościach walut w Polsce. W części praktycznej szczegółowo zostały opisane stosowane na banknotach zabezpieczenia, tak aby można było z łatwością odróżnić pieniądz prawdziwy od pieniądza wątpliwego. Graficzne zabezpieczenia zostały przedstawione w przejrzysty sposób tak, aby umożliwić ich weryfikację oraz poprawność. W pracy zostały również przedstawione własne wnioski oraz spostrzeżenia dotyczące metod oraz sposobów zabezpieczania wybranych banknotów.

The purpose of this thesis is presentation of methods as well as manners of protecting against forgery currencies PLN and euro - the two most often used currencies in day-to-day activities in Poland. In the empirical part the ways of protection applied to bank notes were described in detail, so that it is possible to distinguish easily genuine money from the doubtful one Graphic protection tools are presented in a clear manner in order to enable their verification and correctness. Personal conclusions and observations concerning methods and manners of protecting selected bank notes against forgery have been also presented in this work.
Methods and means of protecting banknotes against forgery - comparative analysis of PLN and EUR
Keywords: pieniądz; banknot; zabezpieczenie; moneta; falsyfikat; fałszywy; PLN; Euro; NBP; money; note; treat; coin; forgery; false; PLN; Euro; NBP