Wykorzystanie Internetu w efektywnej dystrybucji produktów - Vishniavetski, Kanstantsin (My University, 2010)
Celem pracy jest analiza zasad i uwarunkowań wykorzystania Internetu na rynku handlu elektronicznego. Wśród celów szczegółowych pracy należy wymienić: -identyfikacja opinii postaw i zachowań klientów dotyczących zakupów poprzez Internet, -rozpoznanie działań i instrumentów wykorzystywanych przez przedsiębiorstwa realizujących handel w Internecie, -identyfikacja propozycji internautów w zakresie udoskonalenia procesu transakcyjnego w hipermedialnym środowisku internetowym. W pracy postawione następujące hipotezy badawcze: H1: Ponad połowa respondentów wskazuje długi czas realizacji dostawy, jako główny czynnik do rezygnacji z zakupów on-line. H2: Płatność przy odbiorze jest najpopularniejszą metodą płatności za zakupy internetowe. H3: Im większy poziom znajomości technologii internetowych wśród respondentów tym większe zaufanie do transakcji elektronicznych. H4: Niższa cena jest głównym determinantem na korzyść hipermedialnego środowiska, jako miejsca dokonania zakupów. Do realizacji celów i weryfikacji postawionych hipotez wykorzystywano pierwotne i wtórne źródła informacji. Wśród wtórnych źródeł informacji wykorzystano m.in. raporty SMB, raporty instytutów badawczych, czasopisma branżowe oraz informacje zawarte na serwisach internetowych. W ramach badania bezpośredniego ilościowego wykorzystano metodę ankiety (technikę ankiety internetowej). Praca ma charakter teoretyczno – empiryczny. Część teoretyczna obejmuje rozdziały I i II, a część empiryczna – rozdział III.
Using the Internet in the efficient distribution of products
Keywords: dystrybucja; kanały dystrybucji; handel elektroniczny; Internet; produkt