Negocjacje jako metoda rozwiązywania konfliktów - Pangrácová, Albina (My University, 2003)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie negocjacji jako metody rozwiązywania konfliktów oraz ich miejsce w instytucji. Autorka opisuje komunikacje jako metodę porozumiewania się, zasady dobrego kontaktu oraz przeszkody w skutecznym komunikowaniu się. Podaje przyczyny konfliktów, które są przesłanką do negocjacji, ich korzyści oraz negatywne skutki. Kolejne części pracy dotyczą negocjacji oraz analizy wyników badań ankietowych przeprowadzonych przez autorkę w konkretnej organizacji. Badania dotyczyły opinii pracowników na temat negocjacje jako metodę rozwiązywania konfliktów.
Keywords: negocjacje; komunikacja; komunikacja interpersonalna; proces komunikowania; stosunki międzyludzkie; konflikt