Rekrutacja i szkolenia jako element zarządzania zasobami ludzkimi firmy Krystalex - Seremet Józef (My University, 2004)
Współcześnie zasób ludzki jest traktowany jako kapitał stanowiący siłę napędową rozwoju firmy, od którego w dużej mierze zależy jej wartość. Od wysiłków personelu jest uzależnione wykorzystanie szans na rozwój firmy, jednocześnie niepowodzenia organizacji są rezultatem błędnych decyzji, lub zaniedbań pracowników przy realizacji wyznaczonych zadań. Kluczowe znaczenie ma zatem dobór odpowiednich pracowników oraz dalsza inwestycja w ich szkolenie. To dzięki pracownikom użytkującym inne zasoby firmy, potrafiącym zidentyfikować pojawiające się możliwości, można właściwie wykorzystać szanse rynkowe. W niniejszej pracy został przedstawiony przebieg procesu rekrutacji i szkolenia personelu w firmie Krystalex.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; rekrutacja; proces selekcji personelu; szkolenia zawodowe; polityka zatrudnienia; rekrutacja wewnętrzna; rekrutacja zewnętrzna