Analiza budżetu gminy Muszyna w latach 2009-2014 - Smela, Piotr (My University, 2015)
W pracy został przedstawiony obraz gminy a przede wszystkim została omówiona jej sytuacja finansowa. Została przeprowadzona analiza finansowa, która miała dać odpowiedz w jakiej kondycji finansowej znajduje się gmina. Analiza została przeprowadzona w oparciu o wskaźniki przygotowane przez Ministerstwo Finansów, na podstawie danych z wykonania budżetów z poszczególnych lat. W oparciu o analizę odpowiedziano w jakim stopniu gmina jest zadłużona. Dług Gminy Muszyny na koniec 2014 roku wynosi ponad 31,5 mln zł. co stanowi 78,57% jej dochodów.

The main purpose of this thesis was to present the administrative district of community Muszyna focusing on its financial standing. Its financial situation has been analysed in order to investigate and depict the financial health of the community. The analysis was based on the data gathered and released by Poland’s Ministry of Finance and grounded on the overall budget performance for the respective years. The results of the study revealed the extent of the community debt – at the end of 2014 it amounted to more than 31,5 mln zloty, which equals to 78,57% of community Muszyna’s income.
Analysis of the budget of community Muszyna in years 2009-2014
Keywords: analiza finansowa; gmina; budżet; dochody; wydatki; financial analysis; community; budget; income; expenditure