Zarządzanie zasobami ludzkimi w zarządzaniu jakością na przykładzie Przedsiębiorstwa Robót Mostowych "Mosty-Łódź" S.A. - Pater Daniel (My University, 2000)
Celem pracy jest analiza zarządzania zasobami ludzkimi w zarządzaniu jakością na przykładzie Przedsiębiorstwa Robót Mostowych "Mosty-Łódź" S.A. Przedstawiono genezę powstania TQM, głównych prekursorów kierunku i ich poglądy oraz opisano normy serii ISO 9000. Zaprezentowano problem zarządzania zasobami ludzkimi w strategii jakości. Opisane aspekty HRM - przewodzenie, motywowanie, komunikowanie, praca zespołowa i szkolenia pracownicze. Zaprezentowano PRM „Mosty – Łódź” S.A., jego działalność, dotychczasowe wyniki oraz najważniejsze elementy otoczenia, tj. odbiorców, dostawców, konkurencję. Na podstawie badań ankietowych dokonano opisu i oceny realizacji funkcji zarządzania zasobami ludzkimi w badanym przedsiębiorstwie.
Keywords: zarządzanie; zarządzanie zasobami ludzkimi; TQM; ISO 9000; strategia jakości; przewodzenie; motywowanie; komunikacja; praca zespołowa; przedsiębiorstwo