Koncepcja przywództwa w polskich partiach politycznych po 1989 roku na przykładzie Polskiego Stronnictwa Ludowego i Prawa i Sprawiedliwości - Biedroń, Kinga (My University, 2009)
Przedmiotem niniejszej pracy jest instytucja przywództwa w polskich partiach politycznych. Przykładami, na których będzie opierać się analiza, będą instytucje liderów dwóch wybranych polskich ugrupowań politycznych. Całość pracy będzie skupiać się na zweryfikowaniu poglądu, że silna pozycja lidera w partii jest czynnikiem stanowiącym o uzyskiwaniu poparcia (a tym samym zdobywaniu mandatów) przez partię. Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy z nich, będący tłem teoretycznym przywództwa stanowi wprowadzenie do rozważań nad aspektami najistotniejszymi dla pracy. Rozdział drugi jest analizą czynników determinujących rodzaj przywództwa w partiach ,takich jak: podziały socjopolityczne, społeczeństwo obywatelskie, instytucja partii politycznej oraz uwarunkowania historyczne analizowanych ugrupowań politycznych. Rozdział trzeci stanowi ukazanie władzy statutowej liderów oraz sposobów finansowania partii, co jest bezpośrednio odpowiedzią na pytania postawione w pracy.
Leadership theory in polish political parties after the year of 1989 refer to the example of Polskie Stronnictwo Ludowe and Prawo i Sprawiedliwość
Keywords: partie polityczne; przywódca polityczny; władza