Turystyka wiejska w rozwoju regionalnym na przykładzie wybranych gmin południowo-wschodniej Polski - Szczygieł, Małgorzata (My University, 2014)
Turystyka, w tym agroturystyka, jest jednym ze sposobów na przełamanie impasu panującego na obszarach wiejskich, a tym samym na stymulowanie ich wielofunkcyjnego rozwoju. Przedsięwzięcia agroturystyczne organizowane przez społeczność lokalna przyczyniają się do tworzenia nowych miejsc pracy, z co za tym idzie, do podniesienia standardu życia i poprawy sytuacji ekonomicznej mieszkańców wsi. Nie bez znaczenia jest fakt, że agroturystyka wpływa na ożywienie rozwoju lokalnego oraz przełamuje pesymizm i apatię, panujące wśród mieszkańców obszarów wiejskich. Celem opracowania było ukazanie znaczenia turystyki w rozwoju obszarów wiejskich. Przedstawiono sytuację społeczno-ekonomiczną obszarów wiejskich jako przesłankę rozwoju funkcji turystycznych.

Tourism, including agrotourism, is one of the ways to break the impasse in rural areas and, therefore, stimulate their multifunctional development. Agrotouristic projects, organized by local communities, contribute to creation of new workplaces and, as a result, to improvement of life standard and economic status of people living in the country. Moreover, agrotourism plays a vital role in animation of rural areas as well as in breaking apathy and pessimism, popular among villagers. The summary is to show the importance of tourism in the development of agricultural areas. The social-economical situation of agricultural areas has been presented as a circumstance for development of touristic functions.
The village tourism in regional development based on selected communities in south-eastern areas of Poland
Keywords: turystyka wiejska; agroturystyka; zarządzanie; południowo-wschodnia Polska; rural tourism; agritourism; management; south-eastern Poland