Funkcjonowanie podatku VAT oraz jego wpływy do budżetu państwa na przykładzie Urzędu Skarbowego w Limanowej i Nowym Sączu - Zelek, Iwona (My University, 2015)
Podatek VAT, jego charakter oraz funkcjonowanie jest głównym tematem niniejszej pracy. Zostało omówionych wiele zagadnień dotyczących VAT i zaprezentowano je na licznych przykładach, ze wskazaniem na zmiany, które miały miejsce w 2014 roku. Omówione i przeanalizowane przypadki pozwalają zrozumieć istotę rozliczania podatku VAT. Część analityczna obejmuje porównanie danych z Urzędu Skarbowego w Limanowej i Nowym Sączu w latach 2011-2014. Na ich podstawie podjęto próbę odpowiedzi na pytanie czy podwyżki stawek VAT są nadal skuteczną formą ratowania budżetu. Porównano wielkości odprowadzanego podatku oraz liczbę składanych deklaracji, jak również wykazano wielkość wpływów z podatku VAT z omawianych Urzędów oraz Izb Skarbowych z całej Polski. Skupiono się również na podatnikach, którzy wykazują nadwyżkę podatku w danym miesiącu, wykazując jaka ich część przenosi nadwyżkę na miesiąc następny, a jaka część zwraca się do naczelnika o ich zwrot. Wyniki analizy również mogą zaskakiwać. Analizowane dane zostały zebrane w tabelach oraz przedstawione na wykresach i diagramach w celu lepszego ich zobrazowania.

The main subject of this paper is VAT, its character and functioning. Many issues concerning VAT are discussed and shown on many examples, with emphasis on changes which took place in the year 2014. Discussed and analysed cases enable to understand the nature of VAT settlements. The analytical part includes a comparison of data from the Internal Revenue Office in Limanowa and Nowy Sącz in the years 2011-2014. On the basis of these data was made an attempt to answer the question if increasing of VAT rates is still an effective way to rescue the budget. Amounts of paid taxes and number of submitted VAT returns are compared, as well as the amount of incomings from VAT from discussed Internal Revenue Offices and Tax Chambers from the whole Poland is presented. The focus is also put on taxpayers who have excess of tax in the given month and this paper shows how many of those taxpayers transfer this excess to next month and how many of them apply to the Head for return of this excess.The results of analysis may surprise. The analysed data were collected in tables and illustrated in graphs and diagrams in order to present them in a better way.
Functioning of VAT and its incomings to the state budget shown on the example of the Internal Revenue Office in Limanowa and Nowy Sącz
Keywords: podatek VAT; obowiązek podatkowy; odwrotne obciążenie; podatnik; deklaracja; VAT; tax obligation; reverse charge; taxpayer; faktura; tax return invoice