Zarządzanie przez podatki w małej firmie - Gajdos, Katarzyna (My University, 2007)
Celem pracy było zaprezentowanie systemu podatkowego i zasad rozliczeń podatku dochodowego od osób fizycznych. Dla realizacji celu pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu oraz akty prawne.Dokonując analizy źródła informacji wtórnych wykorzystano następujące metody badawcze: - analizę literatury przedmiotu , w celu uzyskania terminologicznych wyjaśnień w dziedzinie podatków, - analizę dokumentów finansowych wybranego przedsiębiorstwa w celu przedstawienia wszelkich ulg i zwolnień z jakich firma korzystała w roku 2006, - swobodny wywiad z właścicielem firmy, w celu dogłębnego zapoznania się z historią powstania oraz rozwoju firmy. Praca składa się z IV rozdziałów i zakończenia , które jest podsumowaniem celów stawianych na samym początku pracy. Rozdział I prezentuje teoretyczne zagadnienia podatków między innymi: definicje i rodzaje podatku, źródła dochodu budżetu , formy i przedmiot opodatkowania oraz odliczenia od podatku i dochodu w 2006 roku .Rozdział II przedstawia definicje a jednocześnie podkreśla istotę zarządzania oraz ukazuje metody planowania i kontrolowania w aspekcie podatkowym. Rozdział III ukazuje charakterystykę wybranego przedsiębiorstwa czyli nowosądeckiej firmy mając na względzie historię powstania, rozwój oraz zakres działalności. Rozdział IV zawiera ocenę możliwości i efekty finansowe wykorzystanych ulg i zwolnień z podatku w 2006 roku.
Management by tax in small corporations
Keywords: podatki; podatek dochodowy od osób fizycznych; odliczenia; ulgi podatkowe; zarządzanie przez podatki