Program magazynowy dedykowany Tele-Fonika Kable Handel S.A. - Pawlik Paweł (My University, 2005)
W naszych czasach najwartościowszym dobrem nie są pieniądze czy szlachetne metale lub kamienie, ale informacja. Na jej podstawie funkcjonuje cała gospodarka światowa. Pracując w jednej z większych firm branży energetycznej, która posiada kilkanaście filii w każdy dzień widzę jak brak informacji utrudnia życie i powoduje zwiększenie kosztów działalności firmy. Znacznie zwiększa się globalna wartość magazynu, gdyż towary pomiędzy oddziałami są dublowane. Brak integralnej bazy kontrahentów powoduje konkurowanie pomiędzy sobą filii oraz sprzedaż towaru do firm o kiepskiej kondycji finansowej. Program, który napisałem obrazuje strukturę przepływu informacji firmy Tele- Fonika Kable Handel S.A. Zatrudnione trzy tysiące osób musi dysponować narzędziem umożliwiającym szybki przepływ informacji pomiędzy poszczególnymi komórkami firmy w całej jej hierarchicznej strukturze oraz pomiędzy poszczególnymi pracownikami. Szybki dostęp klienta do informacji powiązanych z zamawianym towarem zwiększa konkurencyjność zinformatyzowanej firmy w porównaniu z innymi przedsiębiorstwami. Wprowadzenie zintegrowanego systemu zarządzania i obsługi magazynu oraz produkcji w roku 1998 umożliwiło Tele-Fonice obniżyć koszty poprzez zmniejszenie globalnego zatrudnienia w firmie, obniżeniu wielkości magazynu a co do wielkości magazynu szacowanego na kilkaset milionów złotych ma to niebagatelne znaczenie. Umożliwiło również na wyspecjalizowanie poszczególnych oddziałów w pewnych grupach asortymentowych, które każdy z nich produkował i magazynował. Przy potężnej sieci dystrybucji nieznacznie podniosło to koszty transportu a bardzo obniżyło nakłady związane z parkiem maszynowym jego konserwacją, zatrudnioną kadrą oraz obciążeniem magazynu. Tele-Fonika jest przykładem firmy, która po zmianie struktury politycznej kraju i powstaniu gospodarki rynkowej potrafiła utrzymać swoją przodującą o ile nie monopolistyczna pozycje na rynku. Szacuje się, że średnio 60-70% rynkowego zapotrzebowania Polski sektora energetycznego jest zaspokajane właśnie przez tą firmę. Bez wątpienia znaczny wpływ na taki stan rzeczy ma informatyzacja i to nie polegająca na zwiększeniu ilości sprzętu komputerowego czy poprawieniu jego jakości a na rozwiązaniach umożliwiających dzielenie się informacją bez ograniczeń pomiędzy poszczególnymi komórkami firmy. Temat niniejszej pracy i sposób wykonania autor wybrał właśnie taki, ponieważ jak wcześniej wspomniano dobrze przeprowadzona informatyzacja może być potężnym motorem rozwoju firm a nawet całej gospodarki, gdyż umożliwia w przejrzysty sposób znalezienie elementów działalności organizacji, w których marnotrawi się jej środki. W efekcie końcowym pozwala każdemu podmiotowi zmniejszyć koszty, obniżyć ceny, zwiększyć konkurencyjność i maksymalizować zyski.
Warehouse programme dedicated Tele - Fonika Kable Handel S. A.
Keywords: system informatyczny; oprogramowanie wspomagające firmy; system informatyczny Tele-Foniki; system "escape"; aplikacja internetowa "escape"; dokumentacja użytkownika