Finansowanie szkolnictwa w Polsce przez Jednostki Samorządu Terytorialnego na przykładzie Gminy Limanowa - Bugajska, Agata (My University, 2009)
Celem pracy jest przedstawienie wybranych zagadnień dotyczących funkcjonowania oświaty na tle jednostek samorządu terytorialnego. Temat ten przedstawiony został na przykładzie Gminy Limanowa. Praca składa się z czterech rozdziałów, z czego trzy są rozdziałami o charakterze merytorycznym, opracowane zostały na podstawie literatury i artykułów wydanych przez różne ośrodki naukowe. Natomiast rozdział trzeci ma charakter empiryczny i sporządzony został na podstawie rocznych sprawozdań finansowych z wykonania budżetu Gminy Limanowa. Poświęcony jest gospodarce finansowej samej Gminy Limanowa. Zakres tego rozdziału obejmuje analizę finansową, sporządzoną na postawie rocznych sprawozdań finansowych z wykonania budżetu. Analizie tej poddane zostały dochody oraz wydatki Gminy w badanym okresie 2006 – 2008. Wskazane tu zostały najbardziej znaczące źródła dochodów Gminy Limanowa oraz podstawowe działy, na które Gmina przeznacza swoje środki finansowe, z uwzględnieniem zmian, jakie następowały w ciągu trzech analizowanych lat. Ponadto poruszona została także kwestia wydatków związanych bezpośrednio z działem takim jak Oświata i Wychowanie, który zajmuje najbardziej znaczącą pozycję wśród analizowanych wydatków.
The Role of Local Governments in School Financing in Poland on the example of Limanowa Community
Keywords: oświata; budżet gminy; finansowanie oświaty; samorząd terytorialny