„my hOtel” - zaawansowany system wsparcia działania recepcji - Antos Monika (My University, 2005)
Celem niniejszej pracy jest zapoznanie z aspektami tworzenia zaawansowanych systemów informatycznych na przykładzie aplikacji „my hOtel” i próba odnalezienia się autora w pozycji zarówno ich analityka, jak i projektanta. Pomysł na projekt narodził się w trakcie odbywania praktyk przez autora w jednym z zagranicznych hoteli, którego administracja była skomputeryzowana jedynie w niewielkiej części. Finalnie system „my hOtel” ma za zadanie ułatwić zarządzanie hotelową recepcją i w znacznym stopniu ograniczyć obowiązki jej pracowników. System powinien również zapewniać przystępny dostęp do najważniejszych informacji cennych dla jednostki, jaką jest hotel. Doświadczenie autora sugerowało również konieczność zaimplementowania algorytmu przydziału miejsc, który ujednoliciłby i zoptymalizował strategię alokowania zasobów.
Keywords: język Java; biblioteka Swing; programowanie; bazy danych; MS SQL 2000; projektowanie relacji baz danych; systemy informatyczne; dynamika systemu; obsługa klienta; monitorowanie systemu; rezerwacje; model logiczny aplikacji „my hOtel”