Rola funduszy strukturalnych UE w wykorzystaniu walorów turystycznych Limanowszczyzny na przykładzie wsi Męcina - Smęda, Anna (My University, 2010)
Niniejsza praca licencjacka jest próbą wyjaśnienia na czym polega fenomen turystyki w ogóle i jak wygląda to na Limanowszczyźnie. Przedstawia różne formy, rozwój i skutki, jakie niesie postęp w rozwoju turystyki. Praca składa się z trzech rozdziałów: Pierwszy rozdział dotyczy turystyki w znaczeniu ogólnym. Przedstawione zostały powszechnie dostępne usługi turystyczne, ich dystrybucja, promocja, a także pozytywy i negatywy jej rozwoju. Druga część pracy poświęcona jest rozwojowi turystyki w gminie Limanowa. Wyeksponowano walory turystyczne regionu i działania władz na rzecz promocji środowiska naturalnego i jej bogatego dziedzictwa kulturowego. Ostatni rozdział stanowi istotę pracy – możliwości wykorzystania funduszy strukturalnych Unii Europejskiej w zagospodarowaniu terenów wiejskich, z których to funduszy korzysta Męcina. W celu pełniejszego ukazania wsi, przedstawiono najważniejsze informacje dotyczące infrastruktury walorów turystycznych Męciny. Zaprezentowano również plan zagospodarowania wsi z wykorzystaniem dotacji unijnych. Podsumowując swoje rozważania dotyczące turystyki, jej wpływu na życie ludzi oraz jej pozytywnych, jak i negatywnych stron, można stwierdzić, iż jest ona ważnym czynnikiem gospodarczym w Europie. Niezbędna jest też do napędu gospodarki światowej, dzięki turystyce bowiem Europejczycy mogą solidnie zarobić.
UE structural funds effect on Limanowa district touristic value enhancement the Męcina village case study
Keywords: turystyka; marketing usług; produkt turystyczny; Unia Europejska; fundusze strukturalne; usługi turystyczne