Analiza bezrobocia w powiecie dębickim w latach 2009 - 2012 na tle wybranych problemów bezrobocia w Polsce - Nalepa, Katarzyna (My University, 2013)
Celem pracy jest systematyka pojęć z zakresu bezrobocia oraz na tej podstawie próba analizy zjawiska bezrobocia w powiecie dębickim. Praca składa się z czterech rozdziałów. Do napisania niniejszej pracy użyto danych pochodzących z Głównego Urzędu Statystycznego, literatury i danych z Powiatowego Urzędu Pracy w Dębicy. W opinii autora problem bezrobocia występującego zarówno w Polsce, jak i w Powiecie Dębickim jest jedną z najpilniejszych kwestii do rozwiązania. Bardzo pomocna przy walce z problemem bezrobocia w naszym kraju jest aktywna polityka państwa służąca przeciwdziałaniu temu negatywnemu zjawisku. Obecnie Powiatowy Urząd Pracy w Dębicy nie przeprowadza działań zmierzających jedynie do rejestracji osób bezrobotnych oraz do wypłacania takim osobom zasiłków. Powiatowy Urząd Pracy w Dębicy prowadzi teraz serie szkoleń i kursów w celu aktywnej pomocy osobom poszukującym pracy w znalezieniu odpowiedniego miejsca zatrudnienia adekwatnego do umiejętności poszczególnej osoby bezrobotnej.
Analysis of unemployment in the district of Debica between 2009 - 2012 compared to selected problems of unemployment in Poland
Keywords: bezrobocie; przeciwdziałanie bezrobociu; problemy społeczne; rynek pracy; zwalczanie bezrobocia