Analiza porównawcza budżetu gmin na przykładzie gmin Muszyna i Krynica-Zdrój w latach 2009-2011 - Giza, Magdalena (My University, 2013)
Celem pracy było przeanalizowanie budżetów dwóch sąsiadujących ze sobą i funkcjonujących w podobnych warunkach gmin Muszyny oraz Krynicy-Zdrój za lata 2009-2011. Analizę badawczą przeprowadzono za pomocą sprawozdań finansowych i informacji uzyskanych od pracowników gmin, na temat stanu budżetów gminnych, ich dochodów i wydatków oraz sytuacji finansowej gmin Muszyny i Krynicy-Zdrój w analizowanym okresie. Wnioski, jakie można wysnuć z analizy wskazują, iż w badanych latach obydwie gminy znajdowały się w podobnej sytuacji, tzn. przede wszystkim miały deficyt budżetowy. W ciągu badanych trzech lat obie gminy uzyskały przychód tylko w jednym roku, gmina Muszyna w 2011, a gmina Krynica-Zdrój w 2009 roku. Kolejnym ważnym wnioskiem jest fakt, iż w badanych latach przyrost naturalny w gminie Muszyna wzrastał, natomiast w gminie Krynica-Zdrój miał tendencję spadkową. Innym wnioskiem, jaki można wykorzystać w porównaniu jest bezrobocie, które w obydwu gminach rosło, a nie malało.

The aim of this thesis is to analyze the budget of the two neighboring and existing in similar conditions communes, namely Muszyna and Krynica-Zdrój, within the years 2009-2011.The research analysis was done on the basis of financial reports and other information concerning the budget of the communes, including their income and expenses, which had been prepared by the employees of the town halls. The analysis has shown that during the mentioned years both communes were in similar conditions especially they both had budget deficit. Within the three analyzed years they achieved the budget growth only once, Muszyna in 2011 and Krynica-Zdrój in 2009. Another observation has shown that within these three years the birth- rate in Muszyna was increasing whereas in Krynica-Zdrój it was decreasing. Lastly, it has been observed that the unemployment in both communes was increasing.
Comparative analysis of budget of communes on the example of the commune Muszyna and Krynica-Zdrój in 2009-2011 year
Keywords: gmina; budżet; analiza; dochody; wydatki; commune; budget; analysis; income; expenses