Materialne składniki systemu motywacji pracowników - Szpila, Katarzyna (My University, 2007)
Celem niniejszej pracy jest odpowiedź na pytanie, czy grupa bodźców finansowych stoi wyżej w hierarchii motywatorów niż inne bodźce motywacyjne. W niniejszej pracy zamieszczone zostały badania przeprowadzone w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych w Nowym Sączu mające na celu odpowiedź czy pod wpływem jednego z bodźców pracownicy zmieniliby stanowisko na ciekawsze, czy lepiej płatne. W początkowej fazie pracy omówiono modele i funkcje zarządzania zasobami ludzkimi, wśród których na ważniejszym miejscu znajduje się motywacja. Kolejna część pracy poświęcona jest zagadnieniom koncepcji motywowania, klasyfikacji narzędzi oraz charakterystyką narzędzi materialnych. W pracy przedstawiono badaniem systemu motywacyjnego działającego w obecnej chwili w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych w Nowym Sączu. Kolejny więc fragment pracy przedstawia krótką charakterystykę ZUS oraz historie działalności tej placówki. Badania służyły poszukiwaniu odpowiedzi na problemy związane z obecnym umotywowaniem pracowników ZUS. Proces badawczy polegał na przeprowadzeniu ankiety wśród zatrudnionych w tej placówce, oraz zbadaniu odpowiednich zależności i zweryfikowaniu postawionych hipotez. W części tej zamieszczono również wiadomości na temat samego system motywowania pracowników tej instytucji.
Material elements of the system of employees motivating
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; kapitał ludzki; motywowanie pracowników; systemy motywacyjne; sektor ubezpieczeniowy