Zarządzanie zespołem wirtualnym - Szmidt Agnieszka (My University, 2002)
Niniejsza praca poświęcona jest problematyce zarządzania zespołem wirtualnym – stosunkowo nowatorskim i rzadko wykorzystywanym sposobem realizacji zadań przez organizacje. Celem pracy jest ukazanie specyfiki funkcjonowania tego rodzaju zespołu, jego odmienności od tradycyjnych form współpracy grupowej oraz implikacji, jakie może ze sobą nieść wprowadzenie na stałe w proces funkcjonowania przedsiębiorstw tego typu rozwiązań, szczególnie na ich wydajność pracy i ich efektywność w coraz bardziej zmieniającym się otoczeniu. Niewielka popularność i początek rozwoju tego zespołowego sposobu osiągania celów sprawił, iż dorobek naukowy w tym względzie jest niewielki i koncentruje się bardziej na analizie przykładowych zastosowań zespołów wirtualnych w – z reguły dużych – firmach i korporacjach. Dla lepszego zrozumienia specyfiki działania tego nowatorskiego zespołu oparto się na teorii zarządzania tradycyjnym zespołem, którego liczne cechy charakterystyczne oraz metodyka funkcjonowania odnoszą się w dużym stopniu również do zespołów wirtualnych. W trakcie pracy nad zawartością niniejszego opracowania oparto się przede wszystkim na analizie dostępnej literatury, a w przypadku problematyki funkcjonowania zespołów wirtualnych – w dużym stopniu na dostępnych artykułach odnoszących się do obecnych rozwiązań w tej sferze. Również ogólne trendy i zaobserwowane tendencje związane z rozwojem tzw. społeczeństwa informacyjnego i jego wpływ na przyszłość działania przedsiębiorstw ma swoje odbicie w istocie powstawania zespołów wirtualnych.
Keywords: zarządzanie zespołem; przedsiębiorstwa przyszłości; organizacje wirtualne; praca zespolu wirtualnego; praca sieciowa; technologie informatyczne; przedsiębiorstwo Node Internet