Hugo Chavez i Rewolucja Boliwariańska w Wenezueli - Wisłocki, Karol (My University, 2009)
W swojej pracy postanowiłem zagłębić się w wydarzenia związane z Wenezuelą i Hugo Chavezem. Od ponad dekady ten populistyczny i charyzmatyczny prezydent Wenezueli całkiem skutecznie za pomocą demagogii buduje sobie image kontrowersyjnego lidera Ameryki Południowej o nastawieniach antyimperialnych. Jest przeciwnikiem polityki prowadzonej przez USA, a głównie byłego prezydenta Georga Busha Jr. Politycznym idolem Hugo Chaveza jest Fidel Castro, na którego rządach Chavez często się wzoruje. Współpraca obu prezydentów doprowadziła do tego, że osoba Hugo Chaveza stała się niezwykle dyskusyjna na arenie międzynarodowej. Koncepcja mojej pracy nie zaczyna się od analizy rządów Chaveza. Zanim zająłem się jego osobą i obraną przez niego polityką (czy to wewnętrzną, czy zewnętrzną), postanowiłem przedstawić charakterystykę systemu politycznego Wenezueli w drugiej połowie XX-go wieku. Następnie opisuję sposób rządzenia Chaveza w pierwszych latach jego prezydentury, dalej obranej przez Chaveza polityki zagranicznej i paliwowej. Ostatnią cześć poświęciłem strategii rządzenia obranej przez Chaveza po 2006 roku.
Hugo Chavez and the Bolivarian Revolution in Venezuela
Keywords: Hugo Chavez; Wenezuela; socjalizm