Działalność wybranych miejskich ruchów obywatelskich w Polsce wyrazem rosnącej świadomości społeczeństwa obywatelskiego - Jasiński, Wiesław (My University, 2013)
Dynamiczny wzrost liczby powstających organizacji i stowarzyszeń określanych miejskimi ruchami obywatelskimi, angażuje w swą działalność coraz więcej mieszkańców terenów zurbanizowanych, którym umożliwia włączenie się w aktywne rozwijanie polskiego społeczeństwa obywatelskiego. W celu prawidłowego zinterpretowania zakładanej hipotezy część teoretyczną wsparto podstawowymi pojęciami sformułowanymi przez czołowych socjologów badających zjawiska zachodzące w przestrzeni i społeczeństwach miejskich. Dla zbadania zakresu omawianego tematu wykorzystano badania jakościowe (w szczególności metodę zbiorowego studium przypadku), których część empiryczna najlepiej oddaje wyniki pracy opisanych ruchów społecznych. Prowadzona przez te organizacje działalność statutowa zilustrowana została konkretnymi przykładami z przeprowadzonych przez nie akcji i happeningów. Zakładane przez ruchy obywatelskie cele i podejmowane przez nie główne tematy mają istotne znaczenie dla świadomości miejskich społeczności lokalnych. Dogłębna analiza pozwoliła wysunąć wniosek, że działalność ruchów społecznych pierwszorzędnie wpisuje się we współczesny model społeczeństwa obywatelskiego. Może także stanowić doskonały przykład budowania rosnącej świadomości ludzi, którzy pragną partycypować w jego umacnianiu poprzez dobrowolne angażowanie się w rozwiązywanie wspólnych problemów społecznych, ekonomicznych i kulturalnych.

The dynamic growth of emerging organizations and associations, defined as the urban civic movements, involves more and more people living in urban areas, in its activity. It enables them to engage in the active development of Polish society. In order to properly interpret the assumed hypothesis, the theoretical part was supported by basic concepts formulated by leading sociologists studying the phenomena taking place in space and urban societies. The qualitative research(in particular the collective case study method )was used to examine the scope of the subject matter. Its empirical part best describes the results of the social movements. The statutory activity, led by those organizations, is illustrated with specific examples of actions carried out by them and happenings .The goals founded by civic movements and the main topics taken by them are very important for raising urban communities. The in-depth analysis leads to a conclusion that the activity of social movements is a prime part of the contemporary model of civil society. It can also be a great example of building growing consciousness among people who want to participate in its consolidation through voluntary engagement in solving common social, economic and cultural problems.
The activity of the selected civic movement in Poland as an expression of increasing society’s awareness
Keywords: społeczeństwo obywatelskie; kapitał społeczny; ruch społeczny; ruch miejski; prawo do miasta; zbiorowe studium przypadku; civil society; social capital; social movement; urban movement; the right to the city; the collective case study