Źródła finansowania inwestycji w jednostkach samorządu terytorialnego a przykładzie gminy Laskowa - Stach Beata (My University, 2006)
Gmina jest podstawową jednostką samorządu terytorialnego. Realizuje zadania własne jak również zlecone przez administracje rządową. Rola działań gminy wynika z ustalonych obowiązków oraz zadań nakładanych na gminę w zakresie kształtowania lokalnego środowiska życia społecznego-gospodarczego, jak również rozwiązywania problemów społecznej lokalności. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie podstawowych źródeł finansowania inwestycji. W pracy podjęto analizę dochodów i wydatków w 2004 i 2005, przedstawiono zagadnienia z zakresu funkcjonowania gminy, dostępne środki na finansowanie samorządów - bezzwrotne środki jak np. wypracowane dochody gmin, dotacje na realizację niektórych zadań, czy coraz częściej pozyskiwane środki pomocowe, jak również środki zwrotne tj. kredyty. Zaprezentowano opis pojęcia i etapów inwestycyjnych, opisano Gminę Laskowa a także procedury składania wniosków, kryteria stosowane przy wyborze, realizację projektów oraz rozliczenia. Przedstawiona została inwestycja finansowana ze środków Banku Światowego w celu obrazowego przedstawienia poszczególnych etapów realizacji projektu.
Sources of financing investment on the level of local government example - territory of Laskowa
Keywords: jednostki samorządu terytorialnego; gmina; finanse gminy; źródła finasowania; inwestycje