Analiza wykorzystania aktywnych metod zmniejszania bezrobocia na ziemi tarnowskiej - Głowacki Krzysztof (My University, 2007)
Powiat Tarnowski obejmuje powierzchnie 1416 km. Zamieszkuje w nim 191.1 tysięcy mieszkańców, w tym 108.3 tysiące osób w wieku produkcyjnym (56.9%). Gęstość zaludnienia 135 osób na km. Zdecydowana większość 175.2 tysiące osób to mieszkańcy wsi, którzy stanowią 91.7% ludności powiatu. Wśród mieszkańców powiatu, przewaga kobiet jest nieznaczna i wynosi 50.5% ogółu ludności. Stopa bezrobocia na koniec 2003 roku wynosiła 19.9% ludności aktywnej zawodowo. Celem pracy jest próba ukazania wykorzystywanych aktywnych form przeciwdziałaniu bezrobocia w mieście i powiecie Tarnów.
Analyzing the active methods used to reduce unemployment in Tarnów and its neighbourhood
Keywords: bezrobocie; teoria kapitału ludzkiego; teoria kontraktu; model płacy efektywnej; koncepcja bezrobocia NAIRU; przeciwdziałanie bezrobociu; dodatki aktywizujące; prace interwencyjne; staże; szkolenia; stypendia; bezrobocie na ziemi tarnowskiej