Polityka Stanów Zjednoczonych wobec Chin od roku 1990 na podstawie amerykańskiej prasy - Szymura Magdalena (My University, 2005)
Historia współpracy amerykańsko – chińskiej nie jest długa, ponieważ licząc od nawiązania stosunków dyplomatycznych w 1979 roku minęło zaledwie 26 lat, jednakże okres ten miał bardzo dynamiczny przebieg, ze względu na szybki rozwój Chin, a także na wydarzenia na arenie międzynarodowej. Najbardziej interesujący jest ogromny postęp gospodarczy Chińskiej Republiki Ludowej, osiągnięty zaledwie w przeciągu kilkunastu lat, który wpłynął na ożywienie stosunków z Ameryką. Chiny – Państwo Środka jakże symboliczne określenie i znaczenie. Wydawać by się mogło, że kraj to odległy a przez to nie mający wpływu na nasze losy. Może nam się tak tylko wydawać, ponieważ rzeczywistość jest całkiem inna. Wybierając temat autorka kierowała się przede wszystkim, chęcią głębszego poznania ciekawych stosunków pomiędzy hegemonem XX wieku – Stanami Zjednoczonymi a być może, hegemonem XXI - Chinami. Praca ta oparta jest w głównej mierze na źródłach anglojęzycznych, w szczególności na artykułach prasy amerykańskiej (Wall Street Journal, Foreign Affairs, Newsweek) oraz na publikacjach internetowych różnego typu organizacji i instytutów zajmujących się „sprawą chińską” (Heritage Foundation, Brookings Institution, In The National Interest). Wiele faktów dotyczących powyższego tematu zostało zaczerpniętych z portali internetowych stacji telewizyjnych CNN oraz BBC. W celu urozmaicenia treści pracy zostały w niej zawarte także opinie i analizy europejskich specjalistów z dziedziny Azji, głównie z Polski oraz z Wielkiej Brytanii.
Keywords: stosunki międzynarodowe; stosunki chińsko-amerykańskie; więzi wojskowe; więzi gospodarcze; kwestie praw człowieka w stosunkach chińsko-amerykańskich; negocjacje; WTO