Venture capital jako współczesna forma finansowania przedsiębiorstw - Mucha, Katarzyna (My University, 2013)
Tematem poniższej pracy są fundusze venture capital jako współczesne formy finansowania przedsiębiorstw. Postawioną hipotezę, a mianowicie efektywność funduszy tego typu sprawdzono na podstawie studium przypadku o spółce MCI Management S.A., prowadzącej działalność private equity/venture capital. Rezultatem przeanalizowania informacji na temat funduszy venture capital jest wniosek, iż są to efektywne formy finansowania przedsiębiorstw. Literatura charakteryzująca wady i zalety wspierania firm przez venture capital, jak i analiza statystyk dotyczących funduszy, utwierdza nas w tym przekonaniu. Jednak najważniejsze wnioski dotyczą spółki MCI, która jako wiodąca firma prowadząca działalność PE/VC odnotowuje, z roku na rok, coraz większą wartość aktywów netto. Co więcej, od początku działalności stopa zwrotu (IRR) przekracza 18%. Ponadto, wartość akcji spółki na Giełdzie Papierów Wartościowych ma tendencję wzrostową, a ich liczba przekracza 62 mln. Powodzenie MCI niesie za sobą również sukces spółek, w które zainwestował. Dywersyfikacja portfela MCI pozwala spółce na zmniejszenie niepewności związanej z inwestycją w kapitał podwyższonego ryzyka. Wsparcie finansowe jak i pomoc ze strony zarządu spółki MCI owocuje wzrostem przychodów ze sprzedaży firmom na etapie start-up jak i tym znajdującym się w fazie wzrostu, np. spółka Genomed lub ABC Data.

Venture capital as a contemporary form of enterprise funding is the subject of a thesis below. Hypothesis, which is the effectiveness of funding by venture capital, was measured with case study about MCI Management S.A. – private equity/venture capital fund. As a result of analyzed information about venture capital, we can state that venture capital is an effective form of firm funding. Literature describing advantages and disadvantages of supporting enterprises by venture capital and analyzing statistics about funds confirms our hypothesis. However, the most important conclusions refer to MCI, which is leading enterprise in PE/VC funding, year by year is getting bigger net assets value. What is more, from the beginning of MCI existence, rate of return (IRR) exceeds 18%. Additionally, the share value on GPW has growth tendency and its number exceeds 62 million. Successful activity of MCI is carried over into partnerships it has invested. MCI portfolio diversification lets to decrease insecurity related with venture capital investment. Financial support and management help results in sales revenue growth not only in companies at start-up stage but also at growth stage, for instance Genomed and ABC Data.
Venture capital as a contemporary form of enterprise financing
Keywords: venture capital; fundusze inwestycyjne; private equity; MCI management