Pozafinansowe czynniki motywacji do pracy - Król, Magdalena (My University, 2009)
Celem pracy jest przedstawienie jak bardzo ważną rolę odgrywa w naszym życiu motywacja z podkreśleniem szczególnego znaczenia czynników pozafinansowych. Problematyka szeroko rozumianych dochodów z pracy jako czynnika motywacyjnego jest stosunkowo kontrowersyjna zarówno w teorii jak i w praktyce. W tym opracowaniu podjęta zostanie próba zaprezentowania pozafinansowych czynników motywacji do pracy na równi z czynnikami finansowymi. Odpowiednie zastosowanie motywatorów; w znacznym stopniu pozafinansowych; pozwala na osiąganie sukcesów zawodowych, wewnętrznej satysfakcji, jak i zadowolenia w życiu prywatnym i zawodowym. Praca składa się z czterech części, w których przybliżono pojęcie motywacji i teorie z nią związane. Następnie ukazano szeroką gamę czynników motywacyjnych. Część empiryczna przedstawiona jest na przykładzie Firmy Handlowo – Usługowej „IMPULS” Grażyny i Macieja Wojtasów Spółka Jawna. Na podstawie tego przedsiębiorstwa starano się wykazać, iż pozafinansowe czynniki motywacji do pracy są równoważne z czynnikami finansowymi. Z badania, które przeprowadzono kwestia wynagrodzenia okazała się najważniejsza, jednakże w większości odpowiedzi dotyczyła osób z podstawowym wynagrodzeniem i średnim wykształceniem. Także po zaspokojeniu tych podstawowych potrzeb związanych czy też uzależnionych od podstawowego wynagrodzenia powstają następne. Pracownicy szukający nowych miejsc pracy twierdzą, że dużo wyżej od bonusów, nagród i innych motywatorów typowo finansowych cenią sobie uznanie przełożonych, dobrą komunikację w pracy czy też możliwość awansu. Chociaż wynagrodzenie, bonusy i różnego rodzaju nagrody są konieczne by spełnić podstawowe potrzeby pracowników, to jednak mogą być one krótkotrwałymi motywatorami. Dlatego warto jest dowiedzieć się czy pracownicy są szczęśliwi i usatysfakcjonowani oraz tego, jakie kroki należy podjąć, gdy okaże się, że tak nie jest. Bowiem istnieje cały wachlarz motywatorów pozafinansowych, które można wprowadzić w firmie nie narażając się na dodatkowe wydatki.
Non-financial factors of motivation for work
Keywords: motywacja do pracy; motywacje płacowe; motywacje pozapłacowe; system motywacyjny przedsiębiorstwa