Zarządzanie projektami w Centrum Kultury Korzenna - Sroka, Łukasz (My University, 2012)
Przedmiotem pracy była analiza zarządzania projektem w jednostce administracji publicznej – Centrum Kultury Korzenna. Przedstawione wszystkie realizowane projekty, z kwotami dofinansowania w ciągu dwóch lat 2010 i 2011. Dane uzyskane zostały bezpośrednio od pracowników Centrum Kultury Korzenna i przedstawione są w postaci tabel wraz z opisem. Ostateczne badania wykonane zostały na przykładzie jednego projektu, którego efektem było przeprowadzenie serii lekcji dla młodzieży szkolnej. Informacje dotyczące tego projektu, zostały uzyskane od dwóch osób, realizujących projekt przez cały czas jego trwania. Zawarte są dane na temat sposobu, w jaki pracownicy muszą rozliczać postęp prac przed sponsorem projektu, opisane zostały działania w jaki sposób zespół projektu dba o jak najlepsze wykonanie swojej pracy oraz o zadowolenie klientów. Na podstawie zebranych informacji został wykonany diagram Gantta dwoma graficznymi sposobami. Zaprezentowane zostały wykresy wykorzystania zasobów projektu, w tym budżetu. Badanie miało na celu ukazanie zarządzania projektem na przestrzeni całego okresu jego trwania. W pracy ujęte są wnioski oraz osiągnięte produkty końcowe. Przedstawiony projekt finansowany był z pieniędzy unijnych, a konkretnie z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Diagnoza wykazała, że główne kryterium oceny projektu, czyli osiągnięcie celu przy określonych zasobach zostało osiągnięte.

The subject of this study was to analyze the project management in unit of public administration – Korzenna Cultural Center. The study shows all the projects with the funding amounts in the two years 2010 and 2011. The data were obtained directly from the staff Cultural Center and presented in tables along with a description. Final tests were made on the example of one project which resulted in the holding a series of lessons for school children. Information on this project were obtained from two people who carry out the project throughout all of its duration. Included are data of the manner in which employees have to account for the progress with the project sponsor, described was how the project team ensures the best performance of their work and customer satisfaction. Based on the information gathered, the Gantt diagram was created using two graphical methods. The presented charts describing how resources, including budget were used. The idea of the study was to present the project management for entire period of its duration. The study included request and the final products. The presented project was financed with EU funds, precisely from the Operational Programme Human Capital. The analysis showed that the achievement of the aim with specified resource which was the main criterion for evaluation of the project, has been reached.
Project Management at the Korzenna Cultural Center
Keywords: projekt; zarządzanie; wniosek; harmonogram; dofinansowanie; zespół; kierownik; termin; project; management; application; schedule; financing; team; manager; term