Wpływ Unii Europejskiej na rozwój małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce - Plebanek, Katarzyna (My University, 2009)
Analiza sektora małych i średnich przedsiębiorstw to głównie ich konkurencyjność, inwestycje, strategie oraz szanse i zagrożenia, wynikające z wstąpienia Polski w struktury unijne. Obok problemów, na które firmy mają wpływ poprzez podejmowanie odpowiednich decyzji, istnieją również bariery rozwoju, które są od nich niezależne. Przetrwanie na rynku zależy od tego, na ile będą w stanie przystosować się do nowych warunków oraz od odpowiedniej polityki państwa, której główne założenia powinny polegać na wspieraniu sektora MSP, informowaniu go o zmianach i nowych możliwościach związanych z integracją. Sektor małych i średnich przedsiębiorstw, dominujący na rynku pracodawca, odgrywa bardzo ważną rolę w gospodarce kraju, zwiększając jej elastyczność i zdolności adaptacyjne, amortyzując szoki podażowe, realizując jednocześnie ponad połowę przychodów państwa. Ważne są również funkcje społeczne – w naszym kraju w ogromnym stopniu przyczynił się do zmniejszenia kosztów społecznych towarzyszących transformacji gospodarczej. Akcesja Polski do Unii skłania przedsiębiorców do analizy korzyści i kosztów. Część z nich upatruje w niej swoją szansę, inni niepokoją się napływem obcego kapitału, nowych nieznanych im zasad życia gospodarczego. Przedsiębiorstwa w opracowaniu planów rozwojowych i finansowych uwzględniają również możliwość wykorzystania Funduszy Unijnych oraz zwiększenie liczby konkurentów na całym rynku europejskim. Rozwój małych i średnich przedsiębiorstw, a następnie ich rola w gospodarce kraju zależą od prowadzonej polityki gospodarczej, stabilności ekonomicznej oraz dostępności źródeł finansowania. Niemniej jednak sektor MŚP odgrywa istotną rolę w rozwoju gospodarczym państw o rozwiniętej lub rozwijającej się gospodarce rynkowej. Wystarczy zauważyć, iż takie firmy stanowią zwykle około 90% podmiotów gospodarczych w danym kraju oraz generują około 60% miejsc pracy w całej gospodarce. Małe i średnie przedsiębiorstwa pobudzają wzrost i rozwój gospodarki kraju, jak również mobilizują zasoby ludzkie oraz kapitałowe. Wpływ na zasoby ludzkie to głównie przedsiębiorczość, promowanie aktywności i samodzielności oraz aktywizacja rynku pracy (wysoka pracochłonność jest cechą charakterystyczną dla sektora usług). W sektorze tym funkcje kierownicze i właścicielskie łączą się, co wpływa na wzrost motywacji zarządców do wypracowywania większego zysku. Mobilizowane są oszczędności rodzinne i przekształcane w kapitał rozwojowy firm (efekt mobilizacji kapitałów). Występuje to ze szczególnym nasileniem w fazie rozpoczęcia działalności gospodarczej, towarzyszy inwestycjom oraz generowaniu innowacji. Istnienie małych i średnich przedsiębiorstw sprzyja budowaniu gospodarki opartej na zasadach wolnorynkowych. Większa liczba tych firm to większa konkurencyjność, co ma kluczowe znaczenie dla tworzenia wolnego rynku. Tworząc klasę średnią małe i średnie przedsiębiorstwa ograniczają napięcia i konflikty społeczne. Uważa się, że im liczniejsza jest klasa średnia w danym społeczeństwie, tym jest ono bardziej przewidywalne i stabilne.
European Union influence on development of small and medium size enterprises in Poland
Keywords: Unia Europejska; małe i średnie przedsiębiorstwa