Upadek komunizmu i rzeczywistość postkomunistyczna w Polsce w ujęciu Jakuba Karpińskiego - Masternak Agata (My University, 2007)
Celem niniejszej pracy było zaprezentowanie oryginalnych poglądów Jakuba Karpińskiego na temat ustroju komunistycznego, jego upadku i polskiej rzeczywistości postkomunistycznej. Podjął się analizy systemu, ujmując go modelowo, co sprawiło, że jego prace są wciąż aktualne. W przedstawianiu ważnych procesów dla narodu polskiego opierał się na obserwacji „historii jawnej”, na doświadczeniach zwykłych ludzi, wykorzystując wiedzę z zakresu socjologii. Posiadał umysł analityczny oraz umiejętność jasnego, precyzyjnego i krytycznego mówienia, z zachowaniem przy tym obiektywizmu.
The downfall of communism and the post – communism reality in Poland in Jakub Karpiński’s program
Keywords: Sylwetka Jakuba Karpińskiego; proces upadku komunizmu; powstanie "Solidarności"; obrady "Okrągłego Stołu"; lustracja; dekomunizacja w III Rzeczypospolitej