AutoSerwis - aplikacja internetowa wspomagająca pracę serwisu samochodowego - Suchonek, Piotr (My University, 2012)
AutoSerwis to system dedykowany dla małych i średnich firm zajmujących się serwisem pojazdów, zarówno jedno jak i wielomarkowych. Głównym przeznaczeniem aplikacji jest gromadzenie informacji dotyczących zarządzania pracą serwisu związanych z obsługą klientów, terminarzem przeglądów okresowych samochodów a także z innymi typowymi dla serwisu samochodowego usługami. Na rynku związanym z motoryzacją istnieją różnego typu systemy, które spełniają niemal wszystkie standardowe oczekiwania profesjonalnych serwisów. Są to jednak bardzo rozbudowane systemy. Oczywiście możliwe jest dostosowanie produktów do indywidualnych potrzeb w pewnym zakresie, ale wiąże się to zazwyczaj z dużymi kosztami. Zarówno zbyt rozbudowana funkcjonalność w stosunku do oczekiwań, jak związany z tym koszt jest czynnikiem powodującym niechęć małych i średnich warsztatów do wdrażania tego typu systemów. Odpowiedzią jest zdecydowanie lżejszy oparty w większości na darmowych technologiach internetowych system, który pozwoli w stosunkowo łatwy sposób zarządzać serwisem samochodowym. AutoSerwis wykorzystując odpowiednio zaimplementowane moduły umożliwia: •zapisywanie klientów do terminarza, •przechowywanie informacji o czynnościach związanych z okresowymi przeglądami samochodów oraz ich kosztami dotyczącymi poszczególnych modeli i marek, •przechowywanie danych ułatwiających identyfikacje zarówno klientów jak i ich pojazdów, •prowadzenie ewidencji związanych z depozytem opon •generowanie raportów w postaci plików PDF. W założeniu pierwotnym AutoSerwis miał być prostym i łatwym systemem w żadnym stopniu nie konkurującym z poważnymi rozwiązaniami komercyjnymi tego typu. Zadaniem systemu jest jedynie pomoc w zarządzaniu pracą recepcji serwisu samochodowego. Dotyczy to szczególnie małych i średnich stacji. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby aplikacja rozwinęła się w dowolnym kierunku.
AutoSerwis - a web application supporting the work of service centers
Keywords: aplikacje internetowe; programy komputerowe; rynek motoryzacyjny; komputerowe wspomaganie zarządzania